Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje rodina

 

 

Hyenovití (Hyaenidae)

 

Co o nás můžu říci sama...

Jsme šelmy připomínající psovité. Jsme středně velcí masožravci obývající Afriku, Blízký východ a Indický subkontinent.

Pro nás je typická velká hlava, široký čenich a silné čelisti, vztyčené uši a pánevní končetiny, které jsou kratší než hrudní, proto máme typický svažující se hřbet. Drápy jsou tupé a nezatažitelné, většina z nás má na všech končetinách čtyři prsty, výjimku tvoří hyenka hřivnatá, která má na předních končetinách prstů pět (vejtaha...). Ocas máme huňatý. Srst je hnědavá, často skvrnitá nebo pruhovaná.

Jsme známí jako mrchožrouti, ze čtyř recentních (žijících) druhů se však mršinami živí jen dva - hyena žíhaná a hyena čabraková. Hyena skvrnitá (nejsem přeci nějaké prase!) je naproti tomu inteligentním predátorem, hyenka hřivnatá se pak živí téměř výhradně termity.

Co o nás říkají jen lidé...

Nejbližšími příbuznými hyen jsou cibetky, ze kterých se hyenovití vyvinuli. Prvním zástupcem byl Protictitherium a Plioviverrops, který žil asi před 17-18 miliony let ve spodním miocénu. Už záhy poté se oddělila linie vedoucí k hyenkám.

V miocénu žilo velké množství hyenovitých, přizpůsobených jak životu na stromech, tak rychlému běhu za kořistí. Mezi tyto hyeny, s čelistmi schopnými drtit kosti, patřily rody Adcrocuta, Pachycrocuta a Percrocuta, z nichž poslední dosahovala velikosti lva. Na konci miocénu však většina hyen vyhynula, možná kvůli konkurenci tvořenou psovitými šelmami.

Předkem všech hyen je rod Leecyaena ze spodního pliocénu. Gepardům podobná hyena rodu Chasmaporthetes se dostala i do Severní Ameriky, vyhynula však během prvních dob ledových. Evropská hyena jeskynní (Crocuta spelaea) pak vymřela společně s ostatními druhy eurasijské megafauny na konci pliocénu.

 

HYENA SKVRNITÁ (ta NEJhezčí, NEJvětší a NEJchytřejší!!! :-)HYENA SKVRNITÁ

(Crocuta crocuta)

HYENA SKVRNITÁ Velikost: délka těla 130-170 cm, délka ocasu 25-30 cm, hmotnost 60-82 kg. Vzhled: Robustně stavěné tělo se příkře svažuje od šíje k zádi. Na okrově zbarvené srsti jsou drobné tmavé skvrny. Tento druh má nápadně velkou hlavu s mohutně vyvinutými čelistmi. Rozšíření: Obývá stepní oblasti jižně od Sahary kromě nejjižnějšího výběžku kontinentu. Způsob života: Žije jednotlivě, v malých skupinách, ale i velkých rodinných klanech, které mohou sdružovat několik desítek zvířat. Je aktivní převážně v noci. Dovede velmi vytrvale běhat, na krátkou vzdálenost může vyvinout rychlost až 65 km/hod. Samice rodí 1-3 mláďata, která zůstávají s matkou asi půl roku. Dožívá se až 25 let (v zajetí až 45 let). Potrava: Na rozdíl od vžitých představ je velmi dobrým lovcem. Loví mláďata různých kopytníků i dospělá zvířata. Požírá také mršiny všeho druhu a spotřebuje i kosti a jiné zbytky, které ostatní zvířata nechávají bez povšimnutí.

 

HYENA ČABRAKOVÁHYENA ČABRAKOVÁ

(Parahyaena brunnea)

HYENA ČABRAKOVÁVelikost: výška v kohoutku 65-88 cm, délka těla 110-130 cm, délka ocasu 20-30 cm, průměrná hmotnost 40 kg. Vzhled: Krátké, k zádi mírně sražené tělo je kryté hrubou dlouhou srstí převážně tmavohnědé barvy. Na přední části těla má světlejší, téměř plavé sedlo (čabraku). Končetiny jsou světlehnědé s tmavšími proužky. Rozšíření: Jižní Afrika. Početnější populace obývají jen pouště Kalahari a Namib a savany v severním Transvaalu a jižním Zimbabwe. Způsob života: Žije v malých rodinných klanech nebo samotářsky. Své území si značkuje silně páchnoucími výměsky nápadně vyvinuté řitní žlázy. Pohlavně dospívá ve druhém roce, období rozmnožování není vázáno na určitou dobu. Březost trvá 95 dní, mládě bývá jedno až čtyři. Obvykle odchovává několik samic mláďata společně v jedné noře a kojí je (později i krmí přineseným masem) bez ohledu na to, zda jsou vlastní, nebo cizí. Dožívá se až 20 let. Potrava: Malí savci, vejce a ptačí mláďata, odpadky všeho druhu, ovoce, hlízy, mršiny. Často sbírá na mořském pobřeží živočichy vyplavené přílivem.

 

HYENA ŽÍHANÁHYENA ŽÍHANÁ

(Hyaena hyaena)

HYENA ŽÍHANÁ Velikost: výška v kohoutku 65-80 cm, délka těla 70-120 cm, délka ocasu 20-30 cm, hmotnost 30-40 kg. Vzhled: Celé tělo je pokryto okrově žlutou srstí, na které jsou příčné černé proužky. Mezi suchou trávou a křovinami poskytuje toto zbarvení dokonalé maskování. Rozšíření: Vyskytuje se v severní a východní Africe a na Blízkém a Středním Východě, ve Střední Asii a v Indii. Obývá travnaté a křovinaté stepi, skalnaté oblasti, místy i periferie měst. Způsob života: Žije v malých rodinných klanech nebo samotářsky, podobně jako hyena čabraková. Aktivní je převážně v noci. Potrava: mršiny všeho druhu, odpadky, drobní savci, plazi, hmyz.

 

HYENKA HŘIVNATÁHYENKA HŘIVNATÁ

(Proteles cristatus) Podčeleď: Hyenky (Protelinae)

HYENKA HŘIVNATÁVelikost: výška v kohoutku 40-50 cm, délka těla 60-80 cm, délka ocasu 20-30 cm, hmotnost 8-12 kg. Vzhled: Na první pohled připomíná drobnou hyenu žíhanou, má však poněkud tmavší srst a řidší pruhy. Na hřbetě se od hlavy k ocasu táhne pruh delších chlupů, které dovede hyenka při výhružném postoji vztyčit a opticky se tak značně zvětší. Způsob života: Výhradně noční zvíře, které obvykle žije samotářsky. Páry se scházejí jen v době rozmnožování, nejčastěji na jaře a na podzim. Po tříměsíční březosti rodí samice 2-3 mláďata, která zůstávají po dobu dvou měsíců v noře. Dožívá se 15 let. Potrava: Živí se téměř výhradně termity, v menší míře i larvami jiného hmyzu.

Proč máme kažná jiné jméno se mě fakt neptejte...

(Zdroj: http://abc.blesk.cz/clanek/casopis-abc/779/hyeni-pribuzenstvo.html)

 

 

 
 

 

Portrét


Kontakt

Hyena Skvrnitá (Crocuta crocuta)

Krugerův NP, u vysokého stromu (otravovat pouze večer)



Statistiky

Online: 1
Celkem: 29654
Měsíc: 1114
Den: 37